Wednesday, February 17, 2010

Ας προσποιηθούμε "Παύση Εξυπηρέτησης του Χρέους" μας αυτόν το Μάρτη!

Ένα ακόμη από τα εκκρεμή προβλήματα των CDS είναι πως ακριβώς επειδή δεν υπάρχει θεσμισμένη αγορά για τα αυτά, τα πιο επίφοβα από τα εργαλεία μαζικής οικονομικής καταστροφής, δεν είναι πάντα σαφώς ορισμένοι οι όροι εκπλήρωσης των προδιαγραφόμενων σε αυτά ανταλλαγές, ούτε και υπάρχει σωστή εποπτεία και εξασφάλιση από κάποιο χρηματιστηριακό "σανίδι" (είτε εγκεκριμένους brokers, είτε ικανές αντασφάλειες και τα λοιπά που θα αναμέναμε να υπάρχουν σε ανάλογες μεγαθηρικές συμβάσεις τζόγου),
οπότε και ενδέχεται σε κάποιο "πιστωτικό συμβάν" οι συμμετέχοντες στο συμβόλαιο να μην μπορούν να τα "βρουν".

Να τι λέει η wikipedia επί του θέματος:

It is not the responsibility of the calculation agent to determine whether or not a credit event has occurred but rather a matter of fact that, pursuant to the terms of typical contracts, must be supported by publicly available information delivered along with a credit event notice. Typical CDS contracts do not provide an internal mechanism for challenging the occurrence or non-occurrence of a credit event and rather leave the matter to the courts if necessary, though actual instances of specific events being disputed are relatively rare.


Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για ένα Έλληνα υπουργό οικονομικών:

Να δημιουργήσει ένα τέτοιο αμφισβητούμενο συμβάν!
Πχ μια καθυστέρηση εξυπηρέτησης των τόκων της Ελλάδας του Μαρτίου κατά 1-2 μέρες θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί "στάση πληρωμών" από τους αγοραστές των CDS, αλλά φυσικά οι πωλητές τους θα είχαν κάθε κίνητρο να την αμφισβητήσουν ως τέτοια!

Τότε δηλαδή θα βλέπαμε να σφάζονται τα "παλικάρια" (Goldman Sachs, JP Morgan και λοιποί) στης νύφης(την Ψωροκώσταινα) την ποδιά!

Και με την ευκαιρία θα μαθαίναμε και ποια τελικά ήταν αυτά τα "παλικάρια", αφού το άλλο μεγάλο πρόβλημα με τα CDS είναι πως είναι παντελώς αδιαφανή, επίσης συνέπεια του μη θεσμισμένου της ύπαρξής τους.

Τέλος, θα παίρνανε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συνεταίροι μας, πολίτες και ηγέτες, μια γεύση του τι θα επακολουθήσει αν συνεχίσουν να φέρονται ανεύθυνα και εγωιστικά στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, και να μας σταθούν πιο αλληλέγγυοι.

Πάντως σε 2 τελευταία άρθρα του στο Έθνος ο Δελαστίκ κάνει ενδιαφέρουσες συγκρίσεις που αποκαλύπτουν πόσο πραγματικά στημένος είναι ο δήθεν κίνδυνος πτώχευσής μας.
[1] http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=10202891
[2] http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826
[update 24-Apr]: Kαι ο economist περιγράφει πως μία αναδόμηση του Ελ. χρέους θα είναι crash-test για τα CDS που έχουν στοιχηματισθεί στο κεφάλι της Ελλάδος: http://www.economist.com/world/europe/displayStory.cfm?story_id=15980711&source=features_box1
Ωραίο άρθρο γενικώς.

1 comment:

Anonymous said...

θα είναι το τέλειο σελίδα blog για όποιον θέλει να μάθει για αυτό το θέμα. Ξέρετε πολύ του πρακτικά δύσκολο να ισχυριστεί κανείς μαζί σας (όχι ότι εγώ πραγματικά θα ήθελα ... Haha). Μπορείτε να ορίσετε απολύτως μια εντελώς νέα περιστροφή σε ένα θέμα thats που έχουν γραφτεί εδώ και χρόνια. Fantastic πράγματα, απλά εξαιρετικό!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...