Δήθεν πως θα πουλήσουν μόνο το 49% ενώ ξέρουμε από την πανομοιότυπη περίπτωση του ΟΤΕ και την σχετική της Ολυμπιακής πως αυτό είναι απλώς η αρχή!
Θα ήθελα να δω τι θα απαντήσουν δημόσια στα παρακάτω τεχνικά ερωτήματα όσοι το υποστηρίζουν:
(γιατί στο ερώτημα ηθικής «γιατί ξεπουλάν τα "ασημικά" που φτιάξαμε με τα λεφτά των συνδρομών ενός αιώνα?» δεν υπάρχει απάντηση παρά μόνο θράσος...)
* Καταρχήν, γιατί να πουληθεί μια κερδοφόρα επιχείρηση σαν τη ΔΕΗ?
Να μας το λένε για την Ολυμπιακή πως είχε έλλειμμα (όχι όμως το κερδοφόρο handling που δώθηκε τσάμπα στον Βγενόπουλο), για τον ΟΣΕ, πες άντε, το καταπίνουμε.
Όμως η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη αλλαγών ή τομών, ή άλλων managerial κόλπων.
* Γιατί την πουλάν *τώρα* που η χρηματιστηριακή της αξία της είναι στον πάτο, *όχι* όμως από δική της ευθύνη αλλά ως συνεπακόλουθο της παγκόσμιας Κρίσης?
Μήπως γιατί τώρα είναι "καλύτερος μεζές" για τους μεγάλους έλληνες και ξένους ιδιοκτήτες?
* Κατ' αντιστοιχία με το προηγούμενο, γιατί επιδιώκουν την είσοδο των "αγορών" σήμερα,
ενώ βλέπουμε πως οι αγορές δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν παρά μόνο αστάθεια και κερδοσκοπία?
Γιατί δηλαδή να κάνουμε προσκλητήριο στα λαμόγια?
ενώ βλέπουμε πως οι αγορές δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν παρά μόνο αστάθεια και κερδοσκοπία?
Γιατί δηλαδή να κάνουμε προσκλητήριο στα λαμόγια?
* Γιατί βάζουν τους ιδιώτες μέσα αφού γνωρίζουμε από τον ΟΤΕ πως το management χειροτερεύει με μεσοβέζικες λύσεις "συνεργασίας" ιδιωτών-δημοσίου?
Οι ιδιώτες σε ανάλογες περιπτώσεις έχουν κάθε συμφέρον να τορπιλίζουν της πορεία της εταιρίας ώστε τελικά το σύγχρονο νεοφιλελεύθερο δόγμα να τους παραδίδει ολόκληρο τον έλεγχο.
Μήπως γίνεται ακριβώς για να ξεφύγει από την καλή πορεία που έχει τώρα και να πουληθεί αργότερα δήθεν ως "προβληματική"?
* Γιατί αποφασίζουν να πουλήσουν τη ΔΕΗ αντί να ρυθμίσουν μέσω αυτής τον ανταγωνισμό στον καίριο τομέα της ενέργειας?
Και μάλιστα ακριβώς τη στιγμή που ξένα (αλλά και ελληνικά) ιδιωτικά κεφάλαια μπαίνουν στο χώρο ορμητικά με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά?
Τυχαίο? Δε νομίζω!
* Γιατί να γίνει ιδιωτική η ΔΕΗ αφού έτσι το Κράτος χάνει ένα ακόμη μοχλό μισθολογικού ελέγχου?
Αν η ΔΕΗ ήταν ιδιωτική, θα είχε πχ μειωθεί ο μισθός των υπάλληλων της και του προέδρου της με τα μέτρα λιτότητας του 2010?
* Τέλος, ένα "τεχνικό" θέμα, αλλά θεμελιώδες σε μια καπιταλιστική οικονομία:
Να μας εξηγήσουν γιατί επιλέγουν να πουλήσουν πάλι ένα ποσοστό της *ενιαίας* κρατικής εταιρίας, ενώ γνωρίζουμε από τον ΟΤΕ πόσο καταστροφικό καταλήγει αυτό για τον ανταγωνισμό και για τη χώρα γενικότερα?
Να μας εξηγήσουν γιατί επιλέγουν να πουλήσουν πάλι ένα ποσοστό της *ενιαίας* κρατικής εταιρίας, ενώ γνωρίζουμε από τον ΟΤΕ πόσο καταστροφικό καταλήγει αυτό για τον ανταγωνισμό και για τη χώρα γενικότερα?
Δεν μάθαν τίποτα από τον τρόπο που επέλεξε η Γαλλία να κρατικοποιήσει τις τηλεπικοινωνίες της,
πρώτα σπάζοντας τη σε "κορμού" και σε "συνδρομητικό" κομμάτι και μετέπειτα πουλώντας *μόνο* το συνδρομητικό??
Η για την ξακουστή αποτυχία της ιδιωτικοποίησης των Αγγλικών Σιδηροδρόμων, ή για τις ανεπάρκειες του Ιδιωτικού Ηλεκτρικού Δικτύου στην Καλιφόρνια?
2 comments:
μαθαν οτι γαμιομαστε... πλακωσε κι η verbund
http://www.verbund.gr/el/products-services/trading-services/
Είναι ενδιαφέρον ότι στο λινκ που δίνεις,
η ίδια η VERBUN παραδεέχεται ότι:
«Κύριο μέλημα των περισσότερων μικρών τοπικών εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας είναι η κερδοσκοπία.
Κύριο μέλημα των μεγάλων εταιρειών ηλεκτρισμού, όπως η VERBUND, είναι η διαχείριση του ρίσκου των συναλλαγών της. Όπως όλες οι εμπορικές συναλλαγές αγαθών, έτσι αυτές στην ενέργεια εμπεριέχουν σημαντικό ρίσκο το οποίο οι έμποροι οφείλουν να διαχειριστούν. Η VERBUND χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία του Αυστριακού μετόχου της θέτει αυστηρά κριτήρια διαχείρισης ρίσκου προστατεύοντας τόσο την ίδια την εταιρεία αλλά και τους πελάτες της.
Η διαχείριση του ρίσκου έκθεσης στις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας πραγματοποιείται από το τμήμα χονδρεμπορίου χρησιμοποιώντας χρηματοοικονομικά προϊόντα και φυσικές παραδόσεις ενέργειας. »
Δηλαδή να περιμένουμε ανατιμήσεις και διακυμάνσεις στο ρεύμα παρόμοιες με αυτές που είδαμε όταν ιδιωτικοποιήθηκαν τελείως τα καύσιμα?
Ή μήπως σκαμπανευάσματα τύπου Μπρεντ,
όπου η goldman sachs φουσκώνει και ξεφουσκώνει τα εικονικά της αποθέματα σε πετρέλαιο?
http://www.rollingstone.com/politics/news/12697/64796
Post a Comment