Wednesday, July 27, 2011

Φουκουσίμα αγάπη μου...πήρα προφυλαχτικά!

Εδώ και καμιά βδομάδα συναρμολόγησα επιτέλους τον arduino-based geiger-meter από τη libellium, μια ιδέα των cooking-hacks.

Για reference(που ξέρεις...), στέλνω τις πρώτες "καλές"μετρήσεις που πήρα.
(βασικά το δύσκολο ήταν να βελτιώσω το πρόγραμμα, το hardware έπαιξε πανεύκολα out-of-the-box + 9V μπαταρία)

Τα διαγράμματα δείχνουν την ambient radiation(*), η οποία βγαίνει περίπου στα 20 ClicksPerMinute,
Παρατηρώ πως τη μέρα το κοντέρ παίζει λίγο πιο άγρια πάνω-κάτω, αλλά στα ίδια πάντα επίπεδα με το βράδυ.
Ίσως να φταίει που ο ήλιος εξιτάρει τα άτομα...αφού η J305b geiger λυχνία μετράει και τυχόν ενεργητικά ηλεκτρόνια(β-ακτινοβολία). Μπορεί όμως και απλώς να τα απορροφά η υγρασία του βραδιού.

Με τη συγκεκριμένη λυχνία που έχει έρθει η πλακέτα το conversion-factor=0.00812, οπότε τα 20 CPM αντιστοιχούν περίπου στα 0.16μSievert/Hour
Δηλαδή:
0.16μSv * 24 * 365 = 1.4 mSv/year
Τόση είναι η συνολική δόση που θα πάρω αν καθίσω όλη τη χρονιά στο δωμάτιό μου, από όπου πήρα τις μετρήσεις.

Αν βάλεις τον οδοντίατρο και τα αεροπορικά ταξίδια μέσα, όντως βγαίνει περίπου στα 3mSv, όσο δηλαδή είναι η τυπική τιμή για ένα
"φυσιολογικό" άτομο...

Θυμίζω τώρα πως το όριο για τους πυρηνικούς εργάτες των ΗΠΑ είναι 50mSv/year, ενώ στη Γιαπωνία το ανέβασαν στα 150mSv.  Βέβαια αυτά είναι υπολογιζμένα  με το μεταπολεμικό μοντέλο ακτινοβολίας που φτιάξαν οι ΗΠΑ βάζοντας φαντάρους να κοιτάνε πυρηνικά μανιτάρια.  Αγνοωντας δηλαδή εντελώς της επιπτώσεις από τα ραδιενεργά μικρο-σωματίδια (πχ καισίου ή πλουτωνίου) που πεταγονται από ξεκαπάκωτους πυρηνικούς αντιδραστήρες...

Επίσης τα μοντέλα αυτά υποθέτουν πως η μόνη αρρώστια που παθαίνεις από τη ραδιενέργεια είναι..καρκίνος!  (καλά...και acute radiation poisoning, αλλά εδώ γίνονται ακόμη πιο μπακαλίστικοι στη λογική τους οι μοντελοφτιάχτες των).  Ενώ έχουμε σοβαρές ενδείξεις(**) πως μάλλον λόγω του οξειδωτικού-stress (μια από τις επιπτώσεις των υπερ-ενεργητικών σωματιδίων στο σώμα μας) σε συνδυασμό με την αποδιοργάνωση του ανοσοποιητικού παθαίνουμε επίσης τις γνωστές αρρώστιες του κυκλοφορικού συστήματος:
* αθηρωματικές πλάκες και
* ανευρύσματα, με συνέπεια
* εμφράγματα και
* εγκεφαλικά !

Πχ τώρα ξέρουμε πως όσοι πέθαναν από τους ηρωικούς τεχνικούς και επιστήμονες που μπαινόβγαιναν στη σαρκοφάγο του του Τσερνομπίλ, ήταν από εγκεφαλικά και καρδιά, όπως διηγείται ο υπεύθυνος εκείνης της ομάδας στο 00:31' του βίντεο: Inside Chernobyl's Sarcophagus.

(πάντως θα μου μείνει η απορία αν αυτά που μετράω θα ήταν μικρότερα προ-Φουκουσίμας...)

(*) Το Mean CPM δεν είναι ο μέσος όρος, αλλα τα clicks του τελευταίου λεπτού smooth-filtered με βάση τις μετρήσεις των  προηγούμενων 3 λεπτών.
(**) Εντελώς εύκολα βρίσκω τη σχετική μελέτη του imperial College με τους όρους strokes, heart-attacks, radiation.

[edit Nov-2016] Νεες μετρησεις απο το εξωτερικο: https://github.com/ankostis/radiationsensor

5 comments:

Anonymous said...

Μπορείς να μας πείς πόσα mS είναι το natural background radiation στο Ramsar (Ιράν)?

ankostis said...

Ναι, μπορώ.

ankostis said...

Μήπως εσύ ξέρεις καμία σοβαρή έρευνα που να εξηγεί με σιγουριά μετά από πόσες γενιές αποκτήσαν αυτή την ανοσία στην ραδιενέργεια οι κάτοικοι του Ramsar?

Γιατί οι υπόλοιποι άνθρωποι σίγουρα δεν την έχουμε.
Αν τώρα απλώς ήθελες να αμφισβητήσεις τα μοντέλα σχετικά με το threshold για τις συνέπειες της ραδιενέργειας, δεν χρειάζεται να φτάσεις στις "οιμοιοπαθητικές" υποθέσεις του hormesis. Έτσι κι' αλλιώς πιστεύω πως οι απόψεις των ραδιο-επιστημόνων και των παρατρεχάμενων ιατρών τους στον WHO πάνω στο θέμα είναι για τομπούτσο.

Αλλά και εννοείται πως ό,τι δεν μας σκοτώνει, μας κάνει δυνατότερους... εκτός κι αν τελικά μας σκοτώσει.

Anonymous said...

Καλά, μια ερώτηση κάναμε, αν θες απαντάς, αν δεν θές δεν πειράζει.

Και μια που συζητάς για προβλήματα στο κυκλοφορικό, εσύ τα προβλήματα που έχει η ανθρωπότητα στο κυκλοφορικό που τα αποδίδεις, στο Chernobyl ή στο παϊδάκι/κοψίδι/hamburger;

Τέλος, έχω μια έρευνα να σου στείλω σχετικά με την ανοσία των Ραμσαριανών στη ραδιενέργεια. Θα στη δώσω, μόνο αν μου δώσεις εσύ άλλη έρευνα (δεν χρειάζεται να είναι σοβαρή, ας είναι κι αστεία) που να λέει για θανάτους επισκεπτών στο Ramsar.

ankostis said...

Οταν σκαει ενα καζανι με ουράνιο στη γειτονιά σου, η ραδιενέργεια είναι που σε "επισκεπτεται", με βίζιτα Αρμενικη για καμια 300 χρονια σε οτι αφορα το Καίσιο πχ.

Εσυ τότε καλά θα κάνεις να πας επισκεπτης σε αλλη γειτονια, και αν γινεται, με λιγοτερα ραδιενεργά καζάνια κοντά της.

Αυτά τα λεει η απλη λογική, και οχι καμια σοβαρή έρευνα.


Και ως γνωστόν, δεν γινονται σοβαρές ερευνες για τη ραδιενεργεια αφού στη "γυρα" της δυτικής επιστήμης δεν παιζουν επιδοτήσεις για κατι τέτοια ασημαντα θεματάκια.

Ειδες το βιντεακι "inside the chernobyl's sarcophagus" που πρόσθεσα στο κυρίως αρθρο?
Ειδες τι λεει ο Ρωσος επιστήμονας επικεφαλής για το πως, την κρίμη ώρα, την κανανε με ελαφρα πηδηματακια οι Δυτικοί συνάδελφοί του?

Τι "ερευνες" και αηδίες...κοιτάγαν τον κωλο τους οι άνθρωποι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...