Saturday, September 30, 2006

Επιστημη, Πολιτικη

Ειμαι στην ιδια μειονεκτικη θεση απο παιδι: να μου αρεσει η τεχνολογια, και η πολιτικη ταυτογχρονως!

Δυστυχως οι σχετικοι χωροι εχουν ελαχιστα σημεια συναντησης.

Στους τεχνολατρες κυριαρχει μια απολιτικη εως παιδιαστικη αντιληψη για την οργανωση και την διαχειριση της κοινωνιας (πολιτικη) με βολονταριστικα, ηρωικα, μοναχικο-εκδικητικα χαραχτηριστικα. Οι νεοφιλελευθερη αποψη ειναι το νεο αφεντικο, πολυ αποκρουστικο. Αλλα λενε, "στην αναβροχια...καλο και το χαλαζι", δεν ειναι και πολυ δυσκολη να την ασπαστει καποιος (αφου σαν ιδεολογια δεν εχει "μπεσα"), οποτε πεφτουν ολο και πιο πολλοι μεσα της.

Στους πολιτικους χωρους κυριαρχει η τεχνοφοβια. Βαρεθηκα να εξηγω τα αυτονοητα σε φιλους. Τι αλλο να πω...

---
Κι ομως, Η πολιτικη και η τεχνολογια (και η επιστημη) εχουν πολλα κοινα.

Καταρχην εχουν κοινη ριζα: Τις αρχαιες ελληνικες Πολεις-Κρατη (με παρακλαδια στο Διαφωτισμο, βλεπε πανεπιστημια, "σκεφτομα αρα υπαρχω", "κι'ομως η Γη γυριζει", και αλλα τετοια)

Κατα συνεπεια, εχουν κοινα γνωρισματα: Λογικη, Πειραμα-θεωρια (επιστημη), εχθροτητα για την αυθεντια, κατανομη και συγκεντρωση της γνωσης/εξουσιας.

Επισης, πολλα κοινωνικα θεματα εναι αμεσα συναρτωμενα απο την τεχνολογια:

  • Ενεργειακο (κι οι πόλεμοί τους),
  • διαχειριση αποβλητων,
  • οικολογικα προβληματα,
  • ζωτικο σκελος του καπιταλισμου (σκεψου το συγχρονο χρηματοοικονομικο συστημα χωρις
    computers),
  • τυπογραφια (πιο παλια επαιξε σημαντικο ρολο στην Γαλικη Επανασταση,
    θεσμιστηκε στα πιο πολλα καθεστωτα-ελευθερια του τυπου),
  • και internet (απο το πιο φιλελευθερα παιδια της τεχνολογιας, μπορει ισως να παιξει
    καποιο μελλοντικο αφανταστο ρολο).
  • Ιατρικη, βιοτεχνολογια (σε γεωργια και κτηνοτροφια, διατροφη), αλλα και ευγονικη.
  • Προστασια του απορρητου (κρυπτογραφια, P2P δικτυα (emule))
  • Βιομηχανικη παραγωγη και υπεραξια των λογισμεργατων (που θα γινονται ολο και περισσοτεροι)
  • Λογισμικο (de-facto νομος, δεν καταλυεται ευκολα, εφαρμοζεται ακαριαια, δεν τον συν-αποφασιζουμε)


Ας μην τα αφησουμε ολα αυτα μονο στα χερια των κυβερνητων-αυτοματων-πιλοτων του συστηματος.

Τελος, ειμαι πεπεισμενος οτι το μελλον μας περιεχει πολυ υλικο και απο τις δυο εννοιες. Καλυτερα να γνωριζουμε και τις δυο καλα, αν θελουμε να μας ανηκει.

Wednesday, September 27, 2006

Οι Λεηλασιες στον Οργανισμο Κοινης Ωφελειας Συνεχιζονται

Εκτεταμενες καταστροφες και λεηλασιες σημειωθηκαν σε καταστηματα και εγκαταστασεις του ΟΤΕ σε ολοκληρη τη χωρα την εναρξη των οποιων σηματοδοτησε η δηλωση του Υπ. Εμποριου οτι "η εμπιστοσυνη μας στον οργανισμο εχει κλονισθει, περιμεναμε περισσοτερη ευαισθησια και υπευθυνοτητα απο τον πρωην μεγαλυτερο τηλεπικοινωνιακο οργανισμο της χωρας. Αν η πολιτεια δεν εισακουεται απο μια εταιρια...τοτε τιθεται εν αμφισβητηση το αν η εταιρια αυτη θα συνεχισει να απολαμβανει την προστασια του κρατους."

Πολιτικοι και οικονομικοι αναλυτες ειχαν προειδοποιησει εγκαιρως οτι η επιμονη της διοικησης του οργανισμου να αγνοει τις αποφασεις της επιτροπης Ανταγωνισμου θα την εφερνε σε ευθεια αντιπαραθεση με την κοινη γνωμη. Κανεις ομως δεν περιμενε την οργισμενη αντιδραση του πληθους των τελευταιων ημερων. Ο επιχειρηματικος κοσμος συγλονισμενος προσπαθει να συνελθει απο το σοκ των εξελιξεων: "Εχουμε συνειδητοποιησει πλεον οτι η λαικη εκδικηση μπορει να ξεσπασει πανω μας ανα πασα στιγμη. Και ειναι πια υποχρέωσή μας να λειτουγουμε με γνωμονα το κοινο συμφερον" φερεται να δηλωσε υψηλο στελεχος της μεγαλυτερης εταιριας κοινης ωφελειας. Και συμπληρωνει "...ηρθε φαινεται καιρος να σταθουμε πιο ανταξιοι του ονοματος μας...".

Σε εκτακτη συνεντευξη τυπου ο κυβερνητικος εκπροσωπος κ. Ιωαν. Σταθοπουλος δηλωσε σε ιδαιτερα εντονο υφος πως "...δεν ειμαστε υποχρεωμενοι να υποβαλουμε τα οργανα ελεγχου της ταξης σε επιχειρησεις με αμφιβολο αποτελεσμα και χωρις ηθικα ερεισματα. Η δοικηση της εταιριας ειχε ολο τον χρονο να συμμορφωθει στις απαιτησεις της πολιτειας...και δεν το επραξε, με τα γνωστα αποτελεσματα. Δεν θελουμε να τραυματιστει ουτε ενας αστυνομικος, και πολυ περισσοτερο ουτε ενας πολιτης, για να προστατευτει η περιουσια μιας εταιριας που συμπεριφερεται υπερανω του νομου."

Κατα την εκτακτη συγκληση της κομισιον για το θεμα που βρισκεται σε εξελιξη ακουστηκαν ακραιες τοποθετησεις. Εκπροσωποι του σκληρου πηρυνα μιλησαν ακομη και για αναρχια, ενω οι πιο συγκρατημενοι αρνηθηκαν να παρουν θεση, ειτε υπερ της κυβερνησης ειτε του οργανισμου. Αντιθετα, στις διαδηλωσεις που μαινονται αυτη την ωρα εξω απο το κτηριο της συνεδριασης κυριαρχουν τα αντιμονοπωλιακα μαζι με τα αντικρατικα συνθηματα.


Πηγη: Associated Press